De achterflaptekst van dit belangwekkende boek:
Is iemand die zijn video of digitale horloge niet kan instellen nou echt zo dom? Is het terecht dat iemand die maar twee programma's kan draaien op een wasautomaat met veel meer mogelijkheden zichzelf hopeloos ontechnisch vindt? Zelfs de slimsten onder ons voelen zich onhandig als ze niet kunnen ontdekken of ze nou tegen een deur moeten duwen, eraan moeten trekken of dat hij vanzelf opengaat.
De fout, zo vertelt dit intrigerende boek, ligt niet bij ons, maar bij het ontwerp, dat niet altijd uitgaat van de eisen die gebruikers er terecht aan stellen; eisen die overeenkomen met de principes van de cognitieve psychologie, de wetenschap die zich bezighoudt met waarneming en kennisverwerving. Slecht ontworpen en vormgegeven voorwerpen zetten de gebruiker op het verkeerde been. Het gevolg: irritatie, foute instellingen van apparaten, mogelijkheden die niet worden gebruikt omdat het te veel energie kost uit te puzzelen hoe iets werkt.
Dit boek bevat vele voorbeelden uit het dagelijkse leven, waaronder verkeersborden, kopieerapparaten, telefooncentrales, stereo-installaties en allerlei andere apparaten en voorwerpen die iedereen in huis en op het werk gebruikt. Ze illustreren hoe ontwerpen wel en niet moet.
De regels voor goed design zijn heel eenvoudig: maak functies zichtbaar, ga uit van het logische verband tussen de plaats van knoppen en functies, zorg dat de gebruiker het resultaat van zijn handelingen direct kan merken (bijvoorbeeld door geluidssignalen), en maak intelligent gebruik van beperkingen, die een verkeerde bediening voorkomen. Het doel: de gebruiker zonder extra inspanning van zijn kant op het goede moment naar de goede handeling leiden. En dát is de zorg van de ontwerper.
De auteur Donald Norman is psycholoog en ingenieur, en pionier op het gebied van de cognitieve wetenschap. De inhoud werd waar nodig aangepast aan de Nederlandse situatie door prof. dr. A.J .W.M. Thomassen, hoofd van de Vakgroep Psychologische Functieleer van de Katholieke Universiteit Nijmegen en afdelingshoofd van het Nijmeegs Instituut voor Cognitie-onderzoek en Informatietechnologie (NICI)
Besprekingen van dit boek zijn te vinden bij collega-bloggers:
http://achillevandenbranden.blogspot.com/2008/04/dictatuur-van-het-design-donald-norman.html
en
http://boeklog.info/2006/04/17/dictatuur-van-het-design/
Titel: Dictatuur van het design
Ondertitel: ontwerpen van gebruiksvoorwerpen gezien vanuit de cognitieve psychologie.
Met een voorwoord van prof. dr. A.J .W.M. Thomassen, hoofd van de Vakgroep Psychologische Functieleer van de Katholieke Universiteit Nijmegen.
Auteur: Donald Norman
UItgever: A.W. Bruna, 1990
Paperback
ISBN 9022979075
Oorspronkelijke titel: The Psychology of Everyday Things
Uitgever: Basic Books, 1988
Wat is handig?
In het dagelijks spraakgebruik wordt van alles en nog wat te pas en vooral te onpas handig genoemd. Maar wat is handig, wat is praktisch? En wat is het verschil tussen die twee?
Niet alles wat praktisch is, is ook handig. Terwijl wat handig is, meestal wel praktisch is. Een voorbeeld. Een auto kan reuze praktisch zijn voor het vervoer van personen en spullen van deur tot deur, als er tenminste een parkeerplekje voor de deur vrij is. Zou je nu je auto net als een rubberboot kunnen leeg laten lopen en als een klein pakketje in je jaszak of tas mee naar binnen kunnen nemen, ja, dan zou je een auto ook nog eens handig kunnen noemen.
Ik vind het dan ook verhelderend om het begrip handig zo letterlijk mogelijk op te vatten. Bij het beoordelen van gebruiksvoorwerpen op hun mate van handigheid komen dan de volgende criteria van pas: is iets handzaam, gemakkelijk hanteerbaar - zowel qua formaat als qua gewicht, onder handbereik, handelbaar, enzovoort.
Op 'Dat is nog eens handig!' bericht ik over (on)handige en (on)praktische zaken.
Vragen en reacties zie ik graag tegemoet.
~ Cor de Vrieze
29 maart 2011
donderdag 31 maart 2011
Dictatuur van het design
Labels:
design,
gevaarlijk,
Handig,
onhandig,
onpraktisch,
ontwerp,
praktisch,
veilig
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten